Honden als volgers

Waarom is dit zo belangrijk voor een hond?
Een gelukkige hond is geen hond die alleen maar genoeg beweging en mentale stimulatie krijgt, maar een hond die met zekerheid weet wat zijn rol in het leven is, op welke plek hij in de rangorde staat.

In een groep dieren is er altijd één leider welke orde houdt en de beslissingen maakt en er zijn volgers die tegen de leider opkijken en aangestuurd willen worden. Zowel de leider als de volgers zijn tevreden als de leider de rest van de groep een veilig gevoel geeft, en ziet dat de structuur die hij creëert in stand wordt gehouden.
De leider is blij en de volgers zijn blij, omdat ze beide beseffen dat hun overlevingskansen afhangen van de beslissingen die de leider maakt. De leider is de machtigste van de groep; straalt een natuurlijke autoriteit uit en is in staat om goede, zelfverzekerde beslissingen te maken. Hij straalt dit uit doormiddel van zijn energie en zijn grootte heeft er dan ook niets mee te maken.

Mensen en honden kunnen alleen in volledige harmonie samenleven wanneer de hond in de positie zit van een volger. De menselijke gemeenschap kan niet toestaan dat de honden blaffen, grommen, een mens bijten, om duidelijk te maken dat ze niet blij zijn met wat ze doen.
We kunnen niet de hond laten beslissen of het OK is dat we gaan werken.
We kunnen niet de hond laten beslissen wie er bij je in huis mag komen of niet.
We kunnen niet de hond laten beslissen wie er aan de bal mag zitten.

Miljoenen honden worden afgemaakt doordat mensen toestaan dat een hond de leider van de groep of het gezin wordt, wat resulteert in gedrag dat de hond mensen en/of dieren aanvalt. Wanneer dit gebeurd is dit te wijten aan de mens die heeft gefaald in het opvoeden van de hond. Door niet goed te luisteren naar de behoeftes van de hond, creëer je onstabiliteit, wat zich vaak uit in stress en/of angst.

In de hondenwereld mogen de leiders de volgers achterlaten, maar de volgers mogen niet de leider achterlaten zonder toestemming. Een hond die zich als een volger gedraagt zal geen beslissingen maken wanneer er wordt gegeten of wanneer men moet opstaan.

Honden die telkens van positie wisselen van leider en volger zullen altijd blijven testen waar ze staan. De meeste honden willen de rol als leider niet dus geven gemakkelijk op, maar hun instinct neemt het soms over als ze een teken van zwakheid opvangen. Deze honden zijn evenmin gelukkig, omdat ze nooit echt weten wie de leider is waardoor ze zich niet zeker voelen. Met andere woorden; wanneer u zich niet consequent als leider opstelt kunt u niet van uw hond verwachten dat hij of zij u begrijpt en het gedrag vertoont dat u zou willen.

Honden creëren instinctief structuur en orde en kiezen het mentaal sterkste wezen als leider. Als ze ontdekken dat de persoon niet mentaal sterk genoeg is, zullen ze instinctief de rol overnemen. Voor honden maakt het niet uit of de leider een mens of een dier is. Wanneer ze het gevoel hebben dat andere om hen heen zwakker zijn, dan zullen zij het overnemen om de veiligheid van de groep te bewaken.

Een gebrek aan kennis van de hondenpsychologie is vaak het grootste probleem van hondenliefhebbers. Het goede nieuws is; het is nooit te laat om te leren en een hond her op te voeden!

Anniek Winters Methode

Leer een leider leiden en de hond zal volgen.

Kies je module *
Bedankt voor je bericht! We nemen z.s.m contact met je op!
Oeps, er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens!

Na je aanmelding nemen we z.s.m contact met je op!