LEIDERSCHAP EEN WERKWOORD OF EEN VAARDIGHEID

Er is al veel gezegd en besproken over leiderschap. Wanneer we het woord nader bekijken kunnen we een splitsing maken van ‘leider’ en ‘schap’.

‘Leider’

Iedereen weet wat een leider is. Leiders heb je in alles en overal. Kijk eens binnen het bedrijfsleven waarin je een team hebt met een teamleider. Een voetbalteam, je gezin, of simpelweg je eigen vak waarin je leider bent van jouw kundigheid. Je zou leider ook kunnen vervangen voor coach of begeleider. De meest belangrijke taak voor een leider is het voorkomen van chaos. Een leider zorgt voor structuur, rust, orde en overzicht.

‘Schap’

Schap staat voor eigenschap. We noemen het ook een kernkwaliteit. Wanneer je deze kernkwaliteit bezit ben je in staat daadkracht te tonen. Daadkracht staat voor doorzettingsvermogen, moed, beslissingen durven nemen; assertief zijn.

Laten we even teruggaan naar hoe het werkt in de natuur. In de natuur leven honden van oudsher in een roedel. In zo’n roedel zit structuur. Je hebt een roedelleider en volgers. De roedelleider neemt de belangrijke taak op zich om te waarborgen dat de roedel in veiligheid kan leven. Dat kan hij echter niet alleen. Daarvoor heeft hij zijn roedel nodig. Samenwerken zorgt ervoor dat een roedel in veiligheid blijft. Daarom is samenwerken ook zo belangrijk. Het zit nog steeds verweven in hun DNA.

Wanneer wij een hond in huis nemen vorm je met je hond eveneens een roedel waarin grenzen en regels een belangrijk onderdeel zijn binnen het opvoeden en begeleiden van jouw hond. Deze grenzen en regels maken het verschil of jouw hond zich kan hanteren binnen onze maatschappij.

Leiderschap staat voor het positief beïnvloeden van een ander en heeft daarmee een bedoeling. Je bent of wil graag invloed uitoefenen op iets wat nog niet is, of iets wat wel is, maar wat je graag in stand wil houden.

Vanuit de natuur zullen honden alleen de meest stabiele roedelleider volgen. Onstabiele leiders zullen nooit gevolgd worden. Wanneer een hond merkt dat het aan leiderschap ontbreekt zullen ze dit zelf proberen op te lossen. De meeste problemen ontstaan bij honden die ware volgers blijken te zijn en onbedoeld de verkeerde rol toebedeeld krijgen, de rol van leider. Een jas die ze niet past.

Aangezien wij oorzaak, gevolg en consequenties kunnen overzien is het onze taak om de hond hierin te begeleiden. Leiderschap heeft daarmee niets met dominantie te maken. Integendeel, je zorgt ervoor dat iemand het beste van zichzelf kan laten zien.

Leiderschap biedt jouw hond structuur en veiligheid. Belangrijke aspecten; niemand kan zich ontwikkelen als er geen veilig leer-en leefklimaat is.

Een goede leider is zelfbewust, doelmatig en laat zich niet beïnvloeden door wat anderen van hem of haar denken. Blijf daarom dicht bij jezelf. Jij kent immers je hond het beste en weet wat goed voor hem is. Besef dat goed leiderschap betekent kunnen inspelen op de behoeften van jouw hond.

Leer een leider leiden en de hond zal volgen. Leiderschap is daarmee een combinatie van dagelijks werken aan en met je hond en het toepassen van een al dan niet aangeleerde competentie.

LEIDERSCHAP EEN WERKWOORD OF EEN VAARDIGHEID

Anniek Winters Methode

Leer een leider leiden en de hond zal volgen.

Kies je module *
Bedankt voor je bericht! We nemen z.s.m contact met je op!
Oeps, er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens!

Na je aanmelding nemen we z.s.m contact met je op!